Brahma’s zijn echte laatbloeiers, als je vanaf 20 weken dagelijks vol spanning gaat kijken of het eerste eitje al gelegd is wordt je geduld aardig op de proef gesteld. De meeste hennen leggen pas na 7 maanden hun eerste ei. Ook hanen laten gemiddeld gezien pas laat van zich horen. Dit houdt in dat ze nog lange tijd groeien en dus lang behoefte hebben aan opfokvoer.

Opfokvoer is in diverse varianten te koop. Voor de eerste weken kan je het beste kiezen voor kuikenopfokmeel omdat ze dit makkelijker op kunnen nemen. Daarna is het wel aan te raden om te kiezen voor opfokkorrel. Dit voorkomt selectief eten en zorgt ervoor dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen om uit te groeien tot een gezonde volwassen kip.

Voor volwassen kippen zijn meerdere soorten voer op de markt. Als basis voer kun je kiezen tussen legkorrel of legmeel. Legmeel zorgt voor selectief eten en ze kunnen er behoorlijk mee knoeien. Wij voeren dan ook het liefst legkorrel. Gemengd graan of scharrelmix is vooral geschikt als traktatie. Ze vinden het vaak erg lekker maar het beste kun je dit met mate voeren.

Kippen zijn alleseters, het is dan ook niet moeilijk om iets te vinden om ze te verwennen. Keukenafval gaat vaak naar de kippen maar hier zitten ook wat haken en ogen aan. Zorg dat het eten niet in aanraking is gekomen met vlees. Het is sinds 2003 verboden om dieren keukenafval te geven en het gaat daarbij met name om het vlees of alles wat daarmee in aanraking is geweest. Dit om verspreiding van ziektes te voorkomen. Gekookte groente bevatten voor kippen te weinig voedingsstoffen en te veel voeren zorgt ervoor dat ze te weinig goede voedingsstoffen binnen krijgen. Veel kippen zijn ook gek op meelwormen, fruit, yoghurt en droog brood (voer het brood niet vers). Voor alles geldt met mate om een balans te houden tussen de voedingsstoffen.

Onze kuikens en volwassen kippen hebben altijd toegang tot opfokkorrel of legkorrel en eten daarnaast vanalles wat ze zelf vinden tijdens het scharrelen, zoals gras, onkruid, wormen en insecten. Regelmatig trakteren wij ze op meelwormen, groentes, fruit en gedroogd brood.