Onze volwassen Brahma krielen lopen de hele dag los over ons erf, een prachtig gezicht en aan ruimte geen gebrek. Om hun hok hebben ze een ren van 25 m² die we voor de nacht afsluiten om ze te beschermen tegen roofdieren.

De foktomen van de grote Brahma bestaan uit 4 hennen en 1 haan. Iedere foktoom heeft een binnenhok van 1,55 x 1,20 m. Hierin zit een stok (niet al te hoog zodat ze er eenvoudig op kunnen stappen), een legnest en hun voerbak. De hokken zijn voorzien van automatische hokkenopeners zodat ze ’s nachts veilig kunnen slapen en ’s ochtends als ze wakker worden direct naar buiten kunnen.

Buiten hebben ze een ren van 38 m² per foktoom, voorzien van gras, zandplekken voor een zandbad en voldoende schaduw. De ren is afgerasterd met gaas van 1 meter hoog.

Onze kuikens hebben een hok van 4 x 2m.

Dit is opgedeeld in meerdere zones. Als de kuikens uit de broedmachine komen dan gaan ze eerst enkele dagen in een terrarium, dit beschermt ze tegen tocht en kou. Zodra ze iets sterker zijn verhuizen ze een verdieping lager naar het kuikenhok. Een ruimte van 1 x 2m. Ze zijn dan nog erg klein en hebben dan ruim voldoende ruimte.

Dan blijft er een ruimte over van 3 x 2m met 2 luikjes naar buiten. Dit hok kunnen we d.m.v. een verplaatsbaar tussenschot opdelen in 2 ruimtes. Het ene deel heeft dan een luikje dat toegang geeft tot een geheel afgeschermde en veilige ren van 8m² waar ze als het weer het toelaat hun eerste zandbadje kunnen nemen en hun eerste groene blaadjes proeven.

Zodra ze weerbaar genoeg zijn mogen ze naar de andere ruimte met toegang tot een ren van 45 meter diep en 5 meter breed vol met gras struiken en bomen. Deze ren is niet overdekt en afgezet met gaas van 1 meter hoog.

De diepte van de ren, in de verte zie je het kuikenhok staan.

Dit is hoe wij onze dieren houden. Op internet zijn allerlei richtlijnen te vinden voor de ruimte die kippen nodig hebben. Mensen kopen vaak enthousiast een hok in de winkel, maar deze hokken zijn echter vaak te klein. Je kunt in een hok 3 kippen houden per m² als ze daarnaast vrije uitloop naar buiten hebben. Is dit er niet dan is de richtlijn van minstens 3 m² per kip zeker reëel. Het gaat dan om het hok + de ren. Zorg ook voor voldoende zitstok. Kippen kruipen op stok graag tegen elkaar aan en dan moet je ongeveer rekenen op 25 a 30 cm stok per kip. Per 3 kippen heb je 1 legnest nodig. Daarnaast is het prettig als het hok eenvoudig schoon te maken is. Wij plaatsen de waterbakken in de ren, dit scheelt ruimte in het binnenhok.